Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


(lassacskán bővülő menüpont)

Olajoshal!

Az én másik felem , amikor teheti kinnt csücsül a Dunán egy csónakban és várja a Nagy Halat. Vannak olyan időszakok, hogy megelégszik a kicsikkel is. :) Ilyenkor készítünk olajos halat, kis keszegekből. Ugye, mint minden sokkal finomabb ha saját készítés:

Hozzávalók: egy nagyobb kukta félig töltve halakkal, mustármag, koriander, fekete bors 10-15 szem, babérlevél ha friss 2 nagyobb levél elég, ha szárított bolti, akkor 4-5 levél kell, 4-5 citrom leve, olaj (kb. fél liter)

Elkészítés: A halakat besózzuk, a kukta aljába öntünk egy kis olajat és beledobunk mindegyik fűszerből egy picit. Erre két-három réteg hal, majd ismét olaj és fűszerek és a citromlé. És így tovább, míg jó félig nem lesz a kukta. Az olaj éppen lepje el a halakat.

Így lezárjuk és fűzzük 2,5 - 3 órán át.

Annyira puhára főnek a szálkák, hogy észre sem vesszük majd őket. Ha sok készül és nem bír vele a család, kis üvegekbe töltöm és vizesdunsztban tartósítom, így egy- egy vacsira elővehető a saját készítésű olajoshal!

Sok sikert

 

Hűsítő gyümölcsálom!

Egyik meleg, nyári, álmatlan éjszakán "álmodtam" meg ezt a remekművet.
Ajánlom szívem összes szeretetével!

3 nagy dobozos (3*450 gr) tejfölben elkeverek 20-25 dkg (ízlés szerint) porcukrot, egy citrom reszelt héját, és a citrom kifacsart levét. 2 csomag Horvát Rozi zselatint 1,5 dl vízben feloldok és 2-3 percig állni hagyom.

Kb. 15-20 db őszibarackot megpucolok és cikkekre darabolom. A zselatint lassú tűznél feloldom, majd belekeverem a tejfölös keverékbe. Nagy méretű, magas tepsinek az aljára öntök belőle és babapiskótával kirakosgatom. Hagyom, hogy egy kicsit magába szívja a tejfölös keveréket.

Addig egy csomag zselatinport kb. 1 dl hideg vízbe belekeverek és állni hagyom.

A tepsibe egy újabb réteget öntök a tejfölös keverékből, majd a barack felét egyenletesen elrakosgatom rá. Eztán a maradék tejfölös keveréket ráöntöm a tetejére. Így berakjuk a mélyhűtőbe. Kb. negyed óra alatt jó megdermed.

3 dl jaffa szörpöt összekeverek ugyanannyi vízzel és a felmelegített zselatint hozzákeverjük.

Előveszem a tepsit a ményhűtőből és az őszibarack másik felét rárakosgatom a tetejére, majd ráöntöm a jaffás öntetet. Így vissza a mélyhűtőbe és kb. fél-egy óra alatt jól áthűtöm.

Megjegyzések az elkészítéshez: Ha a minden egyes réteg elkészítésekor berakom a mélyhűtőbe egy pár percre, akkor a babpiskóta nem keveredik össze a barackkal. Enélkül is finom, csak így látványosabb. A tejfölt ne a hűtőből szedjük elő, mert így lassabban köt és nem cél, hogy már a tálban megkössön. Természetesen más fajta gyümölcsökkel is elkészíthető. Fontos a jó sok gyümölcs.

Sok örömet kívánok benne, mind az elkészítőnek, mind a családnak!

 

 

Vendégváró sós kifli!

Egy remek sós süti, melyet sokszor készítettem borkóstolókra. Olyan sikert aratott, hogy a párom a borok bemutatása közben megelégelte a susmorgást és azt mondta, hogy: -na tessék, én egész évben kinnt dolgozok, szívemet-lelkemet beleadom a borokba és az asszony pogácsája ilyen sikert arat. Kihirdetjük, hogy pogácsa kóstoló és mellé szervírozunk egy kis pogácsakorcsolyát. :)

 Hozzávalók: 70 dkg liszt, 1 db kefír, 1 dl tej, 5 dkg élesztő, két evőkanál cukor, 2 db tojás, 1 dl olaj, 25 dkg vaj, 1 evőkanál só, + 1 tojás sárgája

 Először a vajat jó habosra keverem a sóval. A  cukorral a tejben felfuttatom az élesztőt. A többi hozzávalót összerakom, majd hozzáadom a felfuttatott élesztőt. Jól összedolgozom és 8 egyenlő részre darabolom. Külön-külön átgyúrom egy kicsit a pogácsákat, s egyenként tányér nagyságúra kinyújtom. A sós vajat 4 korongra elosztom, majd mindegyiket befedem egy-egy másik koronggal. Négyfelé vágom a korongokat, majd a negyedeket még három-három felé. Tehát egy korongból 12 cikkünk lesz. Ezeket a vastagabb szélétől befelé haladva szorosan feltekerem, majd tepsire rakosgatom őket.  Tojássárgájával megkenem, majd a tetejére sajtot szórok. Így egy órát pihentetem. Nem szükséges előmelegíteni a sütőt, már rakhatjuk is bele az első tepsit. Rozsdabarnára sütjük.

Nagyon fincsi ropogós.

 

 

 

Óóóó, a kenyér, a mindennapi...

Kovász készítése:


Kb. 3 ev. lisztet annyi vízzel kell elkever-ni, hogy nokedli állagú legyen és meleg helyre tenni, hogy az erjedés beinduljon. A kovászt etetni kell kb. 3 napig, ami azt jelenti, hogy reggel és este, hozzá kell rakni kb. 1-2 ev. lisztet és annyi vizet, hogy újra nokedli állagú legyen. A harmadik nap végére savanykás illatú kovászt kapunk, amivel már lehet dolgozni. Ez csak az elsőnél ilyen macerás, aztán már kis trükökkel a kovászt 12 óra alatt használható állapotba lehet hozni. Ez a mennyiségű kovász egy darab 90 dkg-os liszttel készül kenyérhez elegendő.

 

images.jpg

Kenyér hozzávalói:

4-5 dl víz
90 dkg liszt
2 tk só
és a kovász
tetszés szerint magokat, korpát lehet beleszórni.

A vizet egy edénybe öntöm. Hozzáadom a lisztet, kovászt, sót. Hagyom kb. 10 percet állni, hogy a liszt megázzon egy kicsit (könnyebb így dolgozni vele). Majd az egészet összegyúrom kenyérré. Akkor jó a tészta, ha nem ragad a kézhez és egységes a felülete. Meleg helyen kb. 1,5-2 órát kelesz- tem. Nem szabad túlkeleszteni, mert akkor savanyú lesz. Az első kelesztés után újra átgyúrom és ekkor jöhetnek bele a magok. Megformázom, majd formázva még 1 órát kelesztem. A sütőt felmelegítem 200 fokra és ezen a hőfokon sütöm a kenyeret, kb. 25-30 percig, majd visszaveszem a hőfokot és 170 fokon még 25-30 percig sütöm. A magas hőfokon kapja meg a kérget, utána meg szépen megsül a belseje. Megéri a sok munka, mert ez a kenyér nem penészesedik és még egy hét után is ehető.